Prišla je jesen z zlatimi listi, deževnimi oblaki in hrustljavim zrakom. Vmes nas spet ujame običajna blaznost s toliko dnevnimi izzivi.

Ta sezona za mnoge predstavlja povečano stopnjo utrujenosti in astenije: govorimo o “jesenskem blues-u”!

V tem prehodnem obdobju prvi hladni valovi in ​​manj dnevne svetlobe prinesejo več stresa.

Kaj je jesen blues? Ali res obstaja?

Pravzaprav ni namišljeni sindrom. Odrasli ponavadi trpijo zaradi vidnega nihanja razpoloženja, zlasti ženske, saj imajo genetsko občutljivejšo biološko uro.

Zakaj nas “položi” hladno vreme?

Ali tesnoba, živčnost, utrujenost, zaspanost in stres trajajo do pozne jeseni? Zmanjšanje sončne svetlobe je glavni vzrok, zaradi česar naše telo proizvaja več melatonina, zaradi česar se počutimo utrujeni in leni ter manj serotonina, hormona vedrine in dobrega razpoloženja.

Poleg tega padec temperature spodbudi telo, da proizvede več kortikotropina, kar posledično spodbudi proizvodnjo kortizola, dolgo strahujočega “stresnega hormona”.

Najboljša pomoč je sedenje za mizo

Prvi nasvet za ukvarjanje z “jesenskim blues-om” je nedvomno, da se čim bolj izpostavljate naravni svetlobi. Če pa vam naporen urnik dela onemogoča sprehod na prostem, je na mizi prava rešitev.

Ker ima hrana močno uravnoteženo moč na telesu, vključite te elemente v svojo prehrano:

  • B vitamini pomagajo pri razpoloženju in delujejo energijsko na telo in um. Najdete jih v jajcih, staranih sirih, jogurtu in mleku.
  • Triptofan pozitivno vpliva na stres, izboljšuje razpoloženje, koncentracijo in spomin. Testenine so odličen vir.
  • Vitamin C nas poleg antioksidantnih lastnosti ščiti pred okužbami. Zelo bogato je zelje, paprika, špinača, brokoli in citrusi.
  • Železo, kalij in magnezij preprečujejo utrujenost in spodbujajo dobro počutje možganov. Te mineralne soli najdemo predvsem v suhem sadju in sladkem krompirju.

Se vam zdi, da spite? Ne krivite sebe!

Če uspavanje preprosto ne bo popustilo, ne krivite sebe. Nižje temperature pravzaprav naredijo jesen najboljšo sezono za dober spanec! Še bolje, če se odločite za počitek na vzmetnici, ki popolnoma zadovoljuje vaše fizične potrebe in spalne navade.

Odkrijte naše izdelke za zdrav spanec!

Dostava neposredno do vašega doma