Svila ni le najplemenitejša in najkvalitetnejša vlaknina, ampak tudi ena izmed najbolj starodavnih, ki jih človeštvo pozna. V našem članku odkrijte poreklo te dragocene tkanine in zakaj smo jo izbrali za izdelavo naših vzmetnic.

Starodavno poreklo svile

Svila je bila v starodavni Kitajski izjemno dragocena in na začetku so jo lahko nosili le člani kraljeve družine. Skozi stoletja se je v tehniki obdelave in uporabe marsikaj spremenilo; vendar je njena privlačnost ostala nespremenjena.

Odkrivanje svile med zgodovino in legendo

Kitajska legenda pripoveduje, da odkritje dragocene svilene tkanine sega v leto 2700 pred našim štetjem in je pripisano ženi velikega “rumenega cesarja”, lady Hsi-Ling-Shih.

Medtem ko je cesarica sedela pod murvino in srkala čaj na svojem razkošnem vrtu, je v skodelico padel kokon in se začel razpletati. Tako je cesarica opazila, da je kokon oblikoval mehko, a močno nit.

Umetnost kmetovanja: Italija med največjimi svetovnimi proizvajalci

Gojenje sviloprejk in proizvodnja tkanin se imenuje “gojenje”. To je prava umetnost, o kateri so Kitajci več kot 1000 let skrivali podrobnosti.

Šele okoli 13. stoletja je Italija postala eden največjih proizvajalcev svile na svetu in še vedno ohranja naziv.

Kakšne so značilnosti svile in kako se uporablja v vzmetnicah?

Svila je naravno beljakovinsko vlakno, pridobljeno iz enega samega kontinuiranega filamenta, pridobljenega iz kokonov žuželke Bombyx Mori, imenovane tudi „sviloprejka“ ali „svilena molja“.

Kljub veliki konkurenci sintetičnih vlaken, za oblazinjenje in obloge naših vzmetnic izberemo svilo. Tu je nekaj njenih izjemnih lastnosti:

  • Zaradi majhne gostote je lahkotna in udobna.
  • Je najmočnejša med naravnimi vlakni.
  • Je toplotni izolator, podoben volni, zato je pozimi toplo in hladno poleti.
  • Visoka absorpcijska sposobnost je idealna za odvajanje toplote in vlage v postelji. Pravzaprav lahko absorbira vlago do skoraj tretjine teže.

Tudi “zdrav spanec” je starodavna umetnost!

Odkrijte naše vzmetnice Gran Pascià, narejene s sestavnimi deli iz dragocene svile, da zagotovite regeneracijski počitek skozi vse leto!

Odkrijte naše izdelke za zdrav spanec!

Dostava neposredno do vašega doma